Zdravotné poisťovne neohrozuje bankrot, ale administratívne rozhodnutia štátu - Velecký, M.
Systém zdravotného poistenia bol na Slovensku obnovený v roku 1993 zriadením bývalej Národnej poisťovne. Zákonom č. 273/1994 Z.z. o zdravotnom poistení bola založená Všeobecná zdravotná poisťovňa a ďalšie zdravotné poisťovne pre vymedzený okruh poistencov (tab. - poisťovne-zriaďovatelia-vznik). Novela zákona o zdravotnom poistení (nov. 1995) sprísnila podmienky vzniku zdravotných poisťovní. Zavedenie centrálneho registra poistencov.