Inštitúcie Európskej únie - Nováčková, Daniela
Podľa ustanovení článku 4 Zmluvy o založení Európskej únie úlohy zverené EÚ vykonávajú inštitúcie: Európsky parlament, Rada EÚ, Európska komisia, Súdny dvor, Rozpočtový dvor (Účtovný dvor), Hospodársky a sociálny výbor, Výbor regiónov. Prvá časť príspevku podáva charakteristiku Európskeho parlamentu, Rady EÚ a Európskej komisie.