Vonkajšiu nerovnováhu môže zmierniť prebytok štátneho rozpočtu - Suďa, P.
Uvoľnenie menovej politiky a zníženie úrokových sadzieb závisí od toho, či verejné financie rok 1998 skončia fiškálnym prebytkom. Vývoj platobnej bilancie za prvý polrok 1997. Vývoj miery úspor a vývoj miery investícií. Dynamika domáceho dopytu a menová expanzia. Spomalenie nárastu deficitu obchodnej bilancie, pomer medzi vývozom a dovozom. Vývoj bežného a kapitálového účetu platobnej bilancie SR.