Marketing a řízení prodeje. Jak dokonale uspokojit zákazníky. 1 - Boulden, G.P
Praktické rady a prístupy k úspešnému vykonávaniu marketingu a predaja. Orientácia firiem na zákazníkov. Zavádzanie TCS (total customer satisfaction). Podpora vrcholového vedenia. Príklad prehlásení, ktorý prijalo vedenie firmy British Gas: Program starostlivosti o zákazníka - Cesta k dokonalosti.