Model IS-ELM - Vejmělek, Jan
Autorom pôvodného modelu IS-LM je John R. Hicks, ktorý ho skonštruoval s cieľom vysvetliť základné makroekonomické postuláty Všeobecnej teórie J.M. Keynesa. Príspevok sa zameriava na odstránenie nedostatku pôvodného modelu, ktorý nerozlišuje nominálne a úrokové miery. Model IS-ELM uvažuje s rozdielmi medzi krátkodobými a dlhodobými úrokovými sadzbami a medzi nominálnymi a reálnymi sadzbami. Autormi modelu sú Martin N. Bailey a Philip Friedman. Hospodársko-politické implikácie modelu IS-ELM.