Od sociálnej starostlivosti k sociálnej pomoci potreba aktívneho prístupu občanov k riešeniu vlastných sociálnych situácií - Blajsko, Anton
Riešenie zásadného prebudovania sociálneho zabezpečenia je obsahom programového dokumentu, ktorým je Koncepcia transformácie sociálnej sféry v SR. Pojem sociálna pomoc a aktívny prístup občanov k riešeniu vlastnej sociálnej situácie. Účasť fyzických a právnických osôb pri poskytovaní sociálnych služieb. Riešenie problémov a potrieb zdravotne postihnutých občanov. Súčasný systém sociálneho zabezpečenia. Riešenie sociálnej udalosti.