Trh, trhová ekonomika a štát - Grúň, Ľubomír
Fungovanie trhového mechanizmu. Trh ako oblasť ekonomickej reality. Základné subjekty trhu: 1. domácnosti, 2. podniky, 3. štát. Úloha subjektov. Ponuka a dopyt. Postavenie štátu v trhovej ekonomike: a/ všeobecne prospešné verejné statky, b/ tvorba a ochrana životného prostredia, c/ oblasť zahraničných vzťahov. Hospodárska politika. Štátna regulácia. Úloha štátu pri vytváraní makroekonomického rámca pre mikroekonomické podnikanie. Úloha štátu pri tvorbe finančno-právnych predpisov a formovanie podnikateľského prostredia.