Centrálne banky verzus vlády miera inflácie je úmerná nezávislosti centrálnej banky - Hlavatý, Egon
Stupeň nezávislosti a priemerná miera inflácie v centrálnych bankách vyspelých štátov. Koordinácia menovej a rozpočtovej politiky medzi vládou a centrálnou bankou na príklade Luxemburského menového inštitútu (IML). Problémy pri začleňovaní Slovenska do Európskej únie a Európskej menovej únie.