Nejen pouhá matematická hříčka Nobelova cena za ekonomii - Tykvová, Tereza
Nobelovu cenu za ekonómiu dostali profesor Robert Merton z Hardvardskej univerzity a Myron Scholes zo Stanfordskej univerzity z oblasti analytických metód oceňovania na moderných finančných trhoch. Black-Scholesov vzorec alebo model oceňovania opcií (OPM). Charakteristika opcie a jej druhy. Zostavenie bezrizikového portfólia z akcií a tzv. naprázdno predaných opcií. Využitie teórie modelu oceňovania opcií v praxi.