Modelovanie funkcie dopytu po peniazoch na Slovensku - Čársky, Rastislav
Modelovanie funkcie dopytu po peniazoch pomáha pri kvantifikácii parametrov monetárnych veličín vo vzťahu k reálnej ekonomike. Teoretické aspekty dopytu po peniazoch. Od teoretických premenných k ich empirickým proťajškom (menové agregáty, škálová premenná, cenová hladina, vlastný výnos peňazí a náklady príležitosti, umelá (dummy) premenná). Empirické výsledky: modelovanie dopytu po M2 prostredníctvom modelu čiastočných prispôsobení (Partial Adjustment Model), modelovanie dopytu po M2 pomocou Error Correction Model (model korekcií chýb). Možnosti využitia funkcie dopytu po peniazoch pri tvorbe menových predikcií a v menovom programovaní.