Zdaňovanie majetku obcí - Bubeníková, Irena
Postavenie obcí v SR upravujú ustanovenia zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, podľa ktorých je obec právnickou osobou samostatne hospodáriacou s vlastným majetkom. Majetok obcí, ktorý sa prevádza na novokonštituované okresné úrady a krajské úrady podlieha zdaňovaniu majetkovými daňami. Zdaňovanie majetku obcí, ktorý sa prevádza na štátne orgány v súvislosti s uplatňovaním zákona NR SR č. 221/1996 Z.z. o územnom a správnom usporiadaní SR, daňou z nehnuteľností.