Zmiernenie obchodného schodku SR je najmä výsledkom administratívneho spomalenia rastu dovozu - Švec, Peter
Znižovanie dovozu administratívno antiimportnými opatreniami. Zastaralá výrobná štruktúra - dôvod vonkajšej nevyváženosti slovenského hospodárstva. Zahraničné investície ako nutnosť na reštrukturalizáciu a vylepšenie platobnej bilancie.