Štátne obligácie na kapitálovom trhu Slovenska - Chovancová, Božena
Významným subjektom na kapitálovom trhu je štát zastúpený vládou. Dostáva sa do pozície dlžníka, ak výsledkom hospodárenia štátneho rozpočtu je deficit. Riešením tohto stavu je zadlženie sa štátu formou emisie cenných papierov s rôznou dobou splatnosti. Pri investovaní do štátnych cenných papierov sa investor riadi kritériami ako je riziko, likvidita a výnosnosť. Problém hodnotenia štátnych obligácií. Vplyv makroekonomických veličín na výnosnosť štátnych dlhopisov.