Od společného trhu k hospodářské a měnové unii - stručná historie západoevropské integrace - Němcová, Hana
Vytvorenie hospodárskej a menovej únie je dlhodobou snahou Európskeho spoločenstva. Proces ekonomickej a menovej integrácie prebieha celú druhú polovicu 20. storočia, je možné ho rozdeliť do piatich dekád. 1. 50. roky - od povojnových rokov k Rímskej zmluve, 2. 60. roky - od Rímskych zmlúv k summitu hláv štátov a vlád v Haagu, 3. 70. roky - od tzv. Basilejských dohôd k zavedeniu Európskeho menového systému, 4. 80. roky - od Európskeho menového systému k Maastrichtskej zmluve. Piatej dekáde je venovaný ďalší článok tejto prílohy.