Peňažná reforma v roku 1953 podiel ŠBČS na jej organizačnom zabezpečení - Kačkovičová, Mária
V tomto roku si pripomíname 45. výročie peňažnej reformy. Peňažná reforma z roku 1953 sa označovala aj ako menová. Prezentovaným cieľom bolo zvýšenie kúpnej sily koruny a upevnenie jej kurzu voči ostatným menám. Skutočnou hlavnou príčinou bolo prebytočné obeživo dané do obehu v rozpätí rokov 1945-1953. Výmena peňazí, prepočítanie miezd a ďalších platieb. Výmenu peňazí zabezpečoval aparát ŠBČS. Nové bankovky a mince. Negatívne dôsledky peňažnej reformy.