Měření nezávislosti centrální banky - Soukup, Pavel
Nezávislosť centrálnej banky - jej autonómia vo vzťahu k vláde, parlamentu alebo inej politickej či výkonnej moci. Najpoužívanejšie indexy právnej nezávislosti centrálnej banky: Index Bade-Parkin, Index Grilli, Masciandaro a Tabellini, Index Eijffinger-Schaling, Index Cukierman, Index Loungani-Sheets. Meranie skutočnej nezávislosti: dotazníková metóda (subjektívny prístup), zotrvanie guvernéra vo funkcii, meranie nezávislosti pomocou "paneldata" prístupu. Porovnanie stupňa nezávislosti centrálnych bánk.