Nobelova cena za teóriu nových finančných produktov - Unčovský, Ladislav
V roku 1997 Nobelovu cenu za ekonómiu získali americkí ekonómovia Robert C. Merton z Bostonskej univerzity a Myron S. Scholes zo Stanfordskej univerzity za vývoj "novej metódy ocenenia derivátnych nástrojov". Metóda otvorila nové cesty v ekonomickom oceňovaní v mnohých oblastiach. Prispela k dozretiu nových finančných produktov.