Záložné právo a výkon rozhodnutia - Urban, Róbert
Inštitút záložného práva bol legislatívne novelizáciou Občianskeho zákonníka zákonom č. 509/1991 Zb. zaradený medzi druhy zabezpečenia záväzkov. Podstata záložného práva - umožnenie veriteľovi uspokojiť svoju pohľadávku proti dlžníkovi zo zálohu, ak dlžník nesplní záväzok riadne a včas. Záložný veriteľ a výkon rozhodnutia týkajúci sa predmetu záložného práva.