Menová integrácia pred Maastrichtskou zmluvou - Oberhauser, Ján Artur
Koncepcia EMS (Európsky menový systém) v rokoch 1978-1979, jeho tri základné súčasti: Európska menová jednotka (ECU), mechanizmus výmenných kurzov (ERM) a podporný úverový mechanizmus. Menová kríza v rokoch 1992-1993 a jej vplyv na systém EMS. Predpoklady na vytvorenie menovej únie v duchu uzavretej Maastrichtskej zmluvy.