Sociálna situácia nemá byť prekážkou vzdelania možnosti a podmienky multizdrojového financovania vysokých škôl - Straka, Pavel
Pripravovaná koncepcia tzv. regionálnych parlamentov a ich možný vplyv na financovanie vysokého školstva. Zvýšenie teritoriálnej dostupnosti a regionalizácia vzdelávacích procesov ako jedno zo zlepšení multizdrojového financovania školstva. Spolupráca vysokých škôl s podnikateľskou sférou ako perspektívny zdroj financovania. Nutnosť vytvorenia konkurencieschopnosti medzi vzdelávacími inštitúciami a zabránenia úniku vedomostí z vysokých škôl.