Postavenie Gazpromu v európskom plynárenstve - Hirman, Karel
Závislosť Európy na importe plynu a ropy z mimoeurópskych zdrojov v číslach. Podiel ruského plynu na západoeurópskom trhu. Ukrajina a Bielorusko - kľúčové štáty pre tranzit ruských surovín do Európy. Význam stredoeurópskych štátov pre Gazprom a ruskú zahraničnú politiku. Diverzifikácia plynu a Rakúsko, Maďarsko a Česká republika. Dlhodobé kontrakty a Poľsko, Slovensko a Bulharsko.