Černomoří - křižovatka zájmů a vlivů
Rusko a Čierne more, história, súčasnosť a budúcnosť. Novorossijsk ako hlavný čiernomorský strategický bod. Dopravné koridory Západ - Východ. Objemy a štruktúra tovarov prechádzajúce cez Novorossijsk. Teritoriálna integrita Gruzínska. Ekonomická situácia a stabilita v Gruzínsku. Ruské záujmy a možnosti Západu. Turecko ako most medzi Áziou a Európou. Čiernomorská spolupráca.