Slovensko vie vyrobiť viac agroproduktov, môže zvýšiť ich vývoz a znížiť dovoz - Špačinský, Ladislav
Celkový obrat zahraničného obchodu na úseku agrokomplexu v r. 1997. Zvyšovanie pasívneho salda v zahraničnoobchodných vzťahoch s Českom. Problematika ochrany domáceho trhu a podpora domácej produkcie. Potreba zlepšovania zahraničnoobchodnej bilancie SR s európskymi krajinami v oblasti agrokomplexu. Snaha o vyrovnanú bilanciu zahraničného obchodu.