Optimálny pulz ľudských zdrojov potrebuje transfúziu - Krajmerová, Eva
Charakteristika personálneho marketingu. Rôzne spôsoby získavania nových pracovníkov. Použitie metódy assessment center (test pracovnej spôsobilosti) pri výbere pracovníkov. Potreba spoľahlivosti pri dohodách s budúcim pracovníkom. Personálny rozvoj zamestnancov. Analýza a plánovanie personálneho rozvoja. Business theater - metóda testovania zamestnancov vo fingovaných extrémnych situáciách. Náhodné kontroly personálu.