Podľa Bruselu pre Bratislavu prichádza do úvahy skôr silný signál ako pozvanie na rokovania - Hajšel, Robert
Nezaradenie Slovenska do prvej skupiny krajín rokujúcich o vstupe do EÚ. Podmienky na získanie pozvania na rokovania o vstupe v decembri '98 vo Viedni. EÚ bude pozorne sledovať priebeh parlamentných volieb v SR. Kroky, ktoré bude musieť nová vláda urobiť, aby sa SR mohla v budúcnosti začleniť do EÚ. Slovensko je jeden z piatich kandidátov druhej skupiny. Snaha Litvy a Lotyšska o vstup do EÚ.