Pružný pracovný čas - Jendrálová, Anna
Pracovný čas môže byť rozvrhnutý rovnomerne, nerovnomerne alebo môže byť zavedený pružný pracovný čas, ktorý je podrobne upravený vo vyhláške č. 196/1989 Zb. Pružný pracovný čas je taký, v ktorom zamestnávateľ neurčuje zamestnancovi presne začiatok a koniec pracovnej doby, ale vymedzuje len čas, kedy musí byť zamestnanec prítomný na pracovisku. Zamestnávateľ nemá povinnosť uplatniť pružný pracovný čas.