Fermas je tretím najväčším výrobcom L-threonínu na svete - Hrúz, Juraj
Fermas, s.r.o. Slovenská Ľupča - spoločný podnik založený v r. 1993 nemeckou firmou Degussa AG a Biotikou, a.s. Slovenská Ľupča. Hospodárenie firmy. Tržby a zisk Fermasu, aktíva Fermasu. Počet zamestnancov, priemerná mzda. Firma významnou mierou prispieva k rozvoju regiónu. Investície do ekológie.