Ropa - Hirman, Karel
Z obsahu: Od prvého veľkého ropného šoku uplynulo 25 rokov. Tohtoročný pád cien ropy prudko znížil zisky producentov ropy a núti aj najväčších z nich k fúziám. Rusko tento rok stratí v dôsledku poklesu cien ropy vyše šesť miliárd USD. Kaspická ropa by mala do desiatich rokov zásobovať aj Európu. Ropa v SR je spojená so Slovnaftom a s Družbou.