Princip nezávislosti Evropské centrální banky - Němcová, Hana
Nezávislosť Európskej centrálnej banky a centrálnych bánk členských štátov EÚ zahŕňa štyri podmienky: inštitucionálnu nezávislosť, osobnú nezávislosť, funkčnú nezávislosť, finančnú nezávislosť. Postavenie centrálnych bánk v jednotlivých krajinách EÚ a v ČR.