Každá vláda musí mať ambíciu zvýšiť životnú úroveň občanov - Reiselová, Eva
Koncepcia transformácie sociálnej sféry bola schválená parlamentom už v r. 1995. Problematická časť zákona je oblasť sociálnej pomoci (nedostatok financií) a problém zdravotne postihnutých, ktorí si zaslúžia osobitnú pozornosť v legislatíve. Nedostatkom transformácie je podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, P. Magvašiho aj pomalý rozvoj pracovného práva.