Prístupy k definovaniu rizík v zahraničnom obchode systém a metódy stanovenia miery súhrnného rizika krajiny, tzv. rating krajiny - Oberhauser, Ján Artur
Vypracúvanie ratingových hodnotení krajín ratingovými agentúrami alebo veľkými bankami. Systém stanovovania ukazovateľa súhrnného rizika krajiny podľa postupov útvaru The PRS Group americkej agentúry International Business Communications. Hodnotenie politického rizika krajiny a typy vládnej moci, z ktorých systém ICRG pri hodnotení vychádza: alternatívna demokracia, dominantná demokracia, štátny systém založený na fungovaní jednej strany de facto a de jure a autarkia.