Analýza podmieňuje stratégiu naplnenie firemného cieľa je alfou i omegou manažmentu - Čunderlík, Dušan
Filozofia úspešných firiem - vytvorenie výhodnej podnikateľskej pozície rsp. zabezpečenie vlastnej konkurencieschopnosti. Najčastejšie stanovované strategické firemné ciele. Princípy efektívneho plánovacieho procesu na dosiahnutie vytýčených cieľov. Situačná analýza firmy. Potreba nielen určenia, ale i skúmania slabých a silných stránok firmy a vytvorenia stratégie ďalšieho postupu na základe vlastnej i konkurentovej situačnej analýzy. Dvanásť strategických alternatív pre dosiahnutie strategických firemných cieľov.