Výškou HDP na hlavu je Slovensko na úrovni Maďarska - Papaj, Karol
Výška HDP na obyvateľa v postkomunistických krajinách kandidujúcich na členstvo v EÚ - výrazné zaostávanie vo výkonnosti za krajinami EÚ. Veľké zaostávanie sa prejavuje aj pri porovnaní na báze tzv. parity kúpnej sily (PPS - Purchasing Power Standard). Dynamika HDP v kandidátskych krajinách. HDP na obyvateľa v bežných cenách a PPS. Zaostávanie podielu služieb na HDP.