Globalizace ve světové ekonomice - Bernášek, Václav
Úskalia termínu globalizácia. Transnacionalizácia ako základný prejav globalizácie. Globalizácia vo vzťahu k internacionalizácii, transnacionalizácii a integrácii. Vymedzenie pojmu transnacionálne korporácie. Transnacionálne korporácie vo svetovom obchode. Systémy a základné funkcie transnacionálnych korporácií. Priame zahraničné investície. Medzinárodný finančný systém. Technický pokrok a globalizácia. Ciele a zmysel globalizácie.