Najmenší záujem o najväčšieho suseda - Duleba, Alexander
Nedostatočná rozvinutosť slovensko-ukrajinských vzťahov. Členstvo SR v NATO, EÚ a Ukrajina. Strategické spojenectvo Slovenska s Poľskom. Vývoj obchodných vzťahov Slovenska a Ukrajiny. Makroekonomické ukazovatele Slovenska a Ukrajiny, ich porovnanie. Strategické záujmy Slovenska a Ukrajiny.