Skúsenosti niektorých cestovných kancelárií hovoria, že sa dá žiť aj z aktívneho cestovného ruchu - Janků, Jana
Na Slovensku sa väčšina cestovných kancelárií venuje pasívnemu cestovnému ruchu. Príčiny malého záujmu cestovných kancelárií o aktívny cestovný ruch. Malá propagácia Slovenska v zahraničí. Služby nezodpovedajú cenám, neserióznosť podnikateľov, nedostatok kvalitných autobusov, zlodeji a problém parkovania. Perspektíva slovenského kúpeľníctva.