Tieňovej ekonomike zodpovedá aj nelegálna zamestnanosť degresívny vývoj skomplikuje nástup približne 18 000 - 20 000 absolventov - Buchta, Stanislav
Faktory, ktoré v poslednom období ovplyvnili ďalší nárast nezamestnanosti. Vzťah medzi ekonomickým rastom a nízkou nezamestnanosťou. Odvetvia s ohrozenými pracovnými miestami. Mesačné spoločenské náklady na jedného nezamestnaného. Prognóza vývoja výdavkov na pasívnu politiku trhu práce. Fenomén zvýšeného výskytu pracovných zmlúv na dobu určitú a nelegálnych ekonomických činností. Ďalšie dôvody zvyšovania nezamestnanosti a návrh riešenia tejto situácie.