Cestovné kancelárie si čoraz viac uvedomujú dôležitosť korektného prístupu k zákazníkom - Novacká, Ľudmila, 1953-
Ochrana zákazníka v cestovnom ruchu vychádza zo zákonnej úpravy ochrany spotrebiteľa č. 634/1992 Zb. Tri základné dimenzie ochrany. Základom ochrany sú zmluvy s dodávateľmi služieb. Možnosti a podmienky reklamácie. Zmeny cien. Sankcie voči nedisciplinovaným zákazníkom.