Ak subjekt nie je schopný dlh dobrovoľne vyrovnať, môže sa uplatniť exekúcia - Harmaniaková, Anna
Exekúcia - výkon súdneho alebo iného úradného rozhodnutia týkajúceho sa najmä dlžôb. V súčasnosti nútený výkon - exekúciu upravujú tri právne predpisy. 1. Občiansky súdny poriadok (OSP), 2. zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov, 3. zákon č. 233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti.