Ropa a plyn - Hirman, Karel
Z obsahu: Je reálne, že cena ropy v tomto roku prekročí 15 USD za barel. Rusko sa pripojilo k dohode OPEC o znížení ťažby ropy. Zisky Gazpromu v dôsledku devalvácie rubľa prudko poklesli. Oblasť Kaspického mora patrí medzi najperspektívnejšie nové náleziská ropy a plynu na svete. Kaspická ropa a plyn mieria do Európy, z čoho môže profitovať aj Slovensko. NATO a EÚ podporujú realizáciu kaspických projektov.