Sociálno-priestorová situácia Slovenska, jej vývoj a problémy v 20. storočí - Gajdoš, Peter
Nutnosť striedania civilizačného základu vývoja spoločnosti a jej sociálno-priestorovej organizácie. Povojnové koncepcie sociálno-priestorového vývoja Slovenska. Potreba industriálnej a urbánnej transformácie slovenskej spoločnosti. Vývoj a faktory formovania sociálno-priestorovej situácie Slovenska v 20.storočí. Špecifiká súčasnej sociálno-priestorovej situácie SR. Vplyv nového územno-správneho usporiadania SR. Formovanie novej medziregionálnej polarizácie.