Schodok obchodnej bilancie a výmenný kurz je potrebné zohľadňovať signály reálnej ekonomiky, ktoré majú význam z dlhodobého hľadiska - Páleník, Viliam
Analýza prechodu na plávajúci kurz koruny v októbri 1998. Faktory naznačujúce potrebu devalvácie meny. Vývoj týchto faktorov v ekonomike SR od roku 1993: vývoj obchodnej bilancie, výmenného kurzu, stavu devízových rezerv a schodku zahraničného obchodu. Inflačný diferenciál - miera rozdielu medzi našou a zahraničnou infláciou.