Kvalitná interná komunikácia je základným prvkom funkčnosti a životaschopnosti organizácie
Úloha, súčinnosť a obsah externej a internej firemnej komunikácie. Funkcie internej komunikácie. Kritériá jej hodnotenia. Typológia internej komunikácie - optimálna, deficitná, redundantná a reziduálna. Faktory negatívne ovplyvňujúce kvalitu internej komunikácie. Interná komunikácia ako vizitka podnikovej identity.