Bez základného výskumu nie sú možné praktické aplikácie zo svetovej konferencie UNESCO o vede, ktorá sa uskutočnila 26. júna až 1. júla v Budapešti - Slezák, Ján
Úloha vedy a inovácie v súčasnej spoločnosti a jej dôležitý význam pre každú krajinu. Náklady na výskum a vývoj vo vyspelých krajinách a v krajinách uchádzajúcich sa o vstup do Európskej únie. Investície do výskumu niektorých renomovaných firiem. Premenlivé vnímanie vedy verejnosťou. Veda nie je luxus, ale nevyhnutnosť.