Ďalšia globalizácia obchodu - Hedewig-Mohr, Sabine
Expanzia zahraničných obchodných investorov na Slovensko - silná konkurencia pre domácich obchodníkov. Hlavný dôvod novej situácie v slovenskom obchode. Posledný vývoj na Slovensku pozitívny pre investorov. Stratégie reťazcov Tesco, Carrefour, Kaufland a Globus v slovenskom obchodnom prostredí. Očakávané zmeny súvisiace so vstupom spoločnosti Makro na Slovensko. Pozície už etablovaných supermarketov Delvita, DM, Billa, Rema1000 a Baumax na slovenskom trhu. Plán expanzie nemeckých predajní Obi.