Ekonomike EÚ v súčasnosti dominujú služby podľa štatistík trhové služby tvoria 50 percent HDP - Papaj, Karol
Sektor služieb v krajinách EÚ dominantný z hľadiska tvorby HDP aj zamestnanosti. Obchod - najväčšia časť sektora služieb. Hotelierstvo, doprava, komunikácie. Zahraničné vplyvy na sektor služieb. Tabuľky podielu služieb na zamestnanosti a pridanej hodnote krajín Európskej únie.