Stredná a východná Európa má dnes otvorenejšie ekonomiky ako štáty EÚ liberalizácia obchodu bola pre niektoré sektory hospodárstva v strednej Európe úplnou katastrofou - Pálková, Dana
Možné obnovenie obchodných bariér v strednej a východnej Európe. Príčiny súčasnej nadmernej otvorenosti transformujúcich ekonomík. Výhody a nevýhody liberalizácie pre stredoeurópske krajiny. Deficit obchodu a bežného účtu postkomunistických krajín v roku 1998.