Hodnocení z Bruselu je přehnaně kritické - Vintrová, Růžena
Európska komisia ohodnotila Českú republiku ako najhoršiu z krajín, s ktorými sa vedú rozhovory o pričlenení k EÚ. Podľa ekonomických ukazovateľov je však Česká republika najlepšia, prípadne druhá najlepšia medzi krajinami strednej a východnej Európy. Makroekonomické indikátory krajín CEFTA. Štruktúra ekonomiky a integrácie obchodu s EÚ. Miera inflácie a cenová konkurencieschopnosť. Dynamický rast ako základ zbližovania.