Európsku úniu čaká najodvážnejšie rozširovanie v histórii - Janoška, Juraj
Summit Európskej únie v Helsinkách v decembri 1999 odštartoval novú etapu európskych dejín - prizvanie šiestich európskych krajín ku konkrétnym rokovaniam o vstupe. Rokovania by mali začať začiatkom r. 2000. Uplatňovanie princípu diferenciácie pri rokovaniach. Rozširovanie EÚ je reálne po r. 2005. Slovensko stráca dva roky za prvou skupinou, ktorá začala rokovania v r. 1998.