Ombudsman je nezávislý od vládnej a zákonodárnej moci dôsledná ochrana ľudských práv a slobôd je znakom vyspelosti každého demokratického štátu - Ličko, Tibor
Vznik inštitútu ombudsmana. Definícia ombudsmana a jeho úlohy. Povinnosti a právomoci ombudsmana. Európsky ombudsman. Slovensko a inštitút ombudsmana. Hlavné znaky funkcie ombudsmana v niektorých vybraných štátoch sveta.